Etikettering van charges in de levensmiddelenindustrie

Etiketten als betrouwbare informatiedragers

De levensmiddelenverordening op EU-niveau zorgt ervoor dat de voedselveiligheid in de hele productketen wordt gehandhaafd en regelt ook de informatie- en terugroepverplichting in geval van kwaliteits- en veiligheidsgebreken van bepaalde productpartijen.

Dit belangrijke aspect van het kwaliteitsbeheer draagt in belangrijke mate bij aan het veiligstellen van de bescherming van de gezondheid van de consumenten. In geval van verontreiniging van de levensmiddelen kan de plaats waar dit is ontstaan snel worden geïdentificeerd en kan de betreffende charge worden gevonden, met als doel deze zo snel mogelijk van de markt te halen.

Blijkt een levensmiddel een risico voor de consument te vormen, dan kunnen de producten van een ondeugdelijke charge uit de handel worden teruggeroepen. De verschillende verwerkingsstadia of leveringsstadia moeten naadloos worden gedocumenteerd. In elk stadium van de levensmiddelenketen moeten ten minste de directe toeleverancier en de directe afnemer worden geregistreerd om de autoriteiten de relevante bewijzen te kunnen leveren.

De toepassing: Etikettering van charges rundvlees

Een interessant toepassingsvoorbeeld is de etikettering van rundvlees:

In alle EU-lidstaten is een uniforme etikettering van rundvlees voorgeschreven. Het etiket bevat informatie over waar het dier vandaan komt en waar het is geslacht en uitgesneden.

Alle informatie moet duidelijk zichtbaar zijn voor de klant en duidelijk zijn toegewezen aan het betreffende rundvlees.

Het referentienummer/de -code waarborgt de traceerbaarheid van vlees. Dit nummer kan het identificatienummer van het dier zijn of het identificatienummer van een groep dieren (charge). De charge moet afkomstig zijn van één slachthuis.

Gegevens als "Geboren in ...", "Gefokt (gemest) in ...", "Geslacht in ..." en "Uitgesneden in ..." beschrijven de herkomst en het ontstaansproces van het product.

De registratienummers van het slachthuis en de uitsnijderij geven eenduidig aan welke de verwerkende bedrijven zijn.

Vleesetiket met barcode en herkomstinformatie
Het etiket bevat alle informatie die nodig is voor de traceerbaarheid van het vlees

De oplossing: Etiketten op rol voor op thermotransferprinters, met speciale "low migration" contactlijm

Het etiket als informatiedrager speelt bij de etikettering van vlees een onmisbare rol.

Het moet goed hechten op allerlei soorten oppervlakken en het moet ook in diepvriesomgevingen en onder vochtige omgevingscondities goed werken.

Daarbij komen de eisen aan levensmiddelenconformiteit. HERMA biedt speciaal voor deze toepassingen "low migration" etikettenoplossingen uit de eigen productie van hechtmaterialen.

De etiketten op rol zijn ideaal te bedrukken op thermotransferprinters, met zeer goede afdrukresultaten voor een betrouwbare leesbaarheid van de barcode.

De contactlijm heeft ook in een vochtige of koele productie-omgeving een uitstekende aanvangs- en eindhechting – voor een betrouwbare etikettering, ook bij hoge verpakkingssnelheden in volautomatische etiketteerinstallaties.

Maar onze voedseletiketten zijn niet alleen de beste informatiedragers voor de etikettering van vlees. Ontdek de voordelen van HERMA voedseletiketten voor een breed scala aan etiketteringstoepassingen.

Voedseletikettering: productetiket, voedseletiket op vleesverpakking, vrouw haalt goederen uit de koeltoonbank.
Productetikettering in de koelsector: etiketten met speciale contactlijm hechten goed en betrouwbaar
  • Wat zijn charges?

    Een charge bestaat uit levensmiddelen die onder vrijwel identieke omstandigheden zijn geproduceerd, gefabriceerd en verpakt. Bijvoorbeeld, alle broden gebakken uit een bepaalde hoeveelheid deeg, aardappelsalade afgevuld uit één kuip of melkverpakkingen met dezelfde inhoudsstoffen en dezelfde houdbaarheidsdatum.

    Op de betreffende verpakkingen staan combinaties van letters of cijfers. Zo kan ook de consument in geval van een terugroepactie zien of de waarschuwing tevens van toepassing is op zijn voorraden.

    In toenemende mate maken we ook gebruik van het traceren van charges om tegemoet te komen aan de toenemende eisen van de consument op het gebied van transparantie: bewijzen van oorsprong en details van de toeleveringsketen worden door middel van QR-codes op de verpakking toegankelijk gemaakt. Een voorbeeld daarvan zijn QR-codes op diepvriesverpakkingen van vis die informatie geven over de plaats waar de vis is gevangen of de kweeklocatie.

    Voor groothandelaars in levensmiddelen biedt chargebeheer het voordeel dat de vervaldatum van elk verkocht product bekend is en maakt het een kwaliteitscontrolesysteem mogelijk in het geval dat producten moeten worden teruggeroepen.

  • Wettelijke verplichtingen

    Traceerbaarheid van levensmiddelen

    Op het gebied van de industriële verwerking en productie van levensmiddelen bestaan er sinds 2005 wettelijke voorschriften. De volledige traceerbaarheid van de producten in alle stadia van de productie, verwerking en distributie is verplicht. De regelingen zijn vastgelegd in de basisverordening (EG) nr. 178/2002 voor levensmiddelen, aangevuld met de LFGB (Duitse wetgeving op het gebied van levens- en voedermiddelen). In het algemeen ook wel aangeduid als de "Food Information Regulation Declaration" (verklaring inzake de levensmiddeleninformatieverordening).

    Toepassingsgebied

    Bedrijven moeten op grond daarvan informatie over hun leveranciers en afnemers verzamelen en moeten verdere informatie, zoals hoeveelheidsgegevens, chargenummers en productbeschrijvingen beschikbaar houden. Dit geldt voor alle bedrijven in de levensmiddelenketen, bijvoorbeeld boeren, importeurs, transporteurs en de levensmiddelenindustrie, maar ook voor groothandelaren en detailhandelaren in levensmiddelen.

    De regelingen gelden voor producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees en zuivelproducten, en voor graanproducten, fruit, groenten, diervoeders en zaden. Genetisch gemodificeerde levensmiddelen (EU-verordeningen 1829 en 1830/2003) en producten van de visserij en uit aquaculturen (EU-verordeningen 2065/2001, 1224/2009 en 404/2011) zijn ook inbegrepen.

  • Barcodes voor mobiele gegevensinvoer

    Voor de identificatie van de fabrikant op grondstoffen, afzonderlijke producten en complete charges van een productielijn is een eenduidige declaratie van de levensmiddelen ten behoeve van de identificatie en traceerbaarheid vereist.

    Automatische traceersystemen van charges met mobiele gegevensinvoer (scannersystemen) maken hiervoor gebruik van barcodes die op etiketten zijn afgedrukt. Zo kan met één scan alle relevante informatie automatisch worden verwerkt.

    Dit maakt de voorgeschreven registratie van grondstoffen, tussen- en eindproducten mogelijk en alle productiestadia, stations van transport en opslag tot en met de aankomst bij de retailer en eindgebruiker worden naadloos gedocumenteerd.

    Bij de vleesproductie begint dit al bij de herkomst, het houden en het vervoer van de dieren en gaat het verder via het portioneren en de daaropvolgende verwerking tot en met het eindproduct. De situatie is vergelijkbaar bij de productie van zuivelproducten en eieren.

    In de levensmiddelensector worden GTIN-barcodes gebruikt voor de identificatie. Zo krijgen dieren bijvoorbeeld vanaf het begin een exacte identificatie in de vorm van een oormerk met een GTIN (Global Trade Item Number), waarmee ze eenduidig kunnen worden geïdentificeerd. De GTIN op verpakkingen maakt een eenduidige etikettering mogelijk met alle belangrijke producteigenschappen, zoals kleur, verpakkingseenheid of gewicht. GTIN-barcodes worden in het algemene spraakgebruik ook wel EAN-codes (Europees artikelnummer) genoemd.

Dit onderscheidt deze oplossing:

  • Blanco etiketten op rol, in het door u gewenste formaat
  • Ideaal om te bedrukken met thermotransferprinters
  • Contactlijm geschikt voor folieverpakkingen, ook in een vochtige of koele omgeving
  • Levensmiddelenconform etikettenpapier en levensmiddeleconforme contactlijm

Charge-etiketten, afgestemd op uw wensen – wij adviseren u graag!

Charge-etiketten zijn te vinden op verpakkingen en alle soorten oppervlakken: op vouwdozen, eierdozen, diepvriesproducten, pastaverpakkingen, vleesverpakkingen, ...

Even uiteenlopend zijn de eisen aan het etiket: afhankelijk van het oppervlak en het toepassingsgebied bieden wij u etikettenmaterialen aan die optimaal op uw toepassing zijn afgestemd.

Neem contact met ons op – graag ontwikkelen wij samen met u de passende oplossing voor uw toepassing, in het door u gewenste formaat.

Meer informatie over

Kenmerken en voordelen van onze Etiketten voor levensmiddelenetikettering

Voor thermotransferprinters en thermische printers: Blanco etiketten op rol

Batchtracering van handelsgoederen